Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs - sinds 1952

Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs - sinds 1952

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
 • Stacks Image 17794
 • Stacks Image 17797
 • Stacks Image 17800
 • Stacks Image 17803
 • Stacks Image 17806
 • Stacks Image 17809

Verslagen A-avonden 2019

Verslag A-avond “Films clubcompetitie en NOVA-festival” 12 nov 2019 Frans Thielen

Voor de clubcompetitie zijn dit keer 4 films aangeboden. Omdat dit onvoldoende is om de avond te vullen, wordt nog een drietal NOVA-films vertoond. De films van de clubcompetitie zijn gejureerd door Arie Heerkens, Henny Schuurmans en Jan Appels.

Film: ”Bootreis op de Moezel” van Rien van der List.


Rien maakt samen met zijn gezin een bootreis over de Moezel richting Bernkastel. Tijdens de reis met zonnig weer zien we vanaf de boot opnames van het wisselende landschap met wijngaarden e.d. Ook de vele scheepvaart en sluizenpassage komt aan de orde. Uiteraard mag tijdens de vaart de moezelwijn niet ontbreken. Bij aankomst in Bernkastel wordt dit stadje bezocht. Hierna vangt de terugreis weer aan, waarna in hun hotel het diner staat te wachten.
Beoordeling: Eervolle vermelding.

Film: “O Maria” van Willem Jan Vermeulen en Arthur van der Starre.


Een man betreedt een kapel om de hulp van Maria in te roepen om in contact te komen met een vroegere liefde. Aanvankelijk lijkt het dat zijn roep om hulp wordt ingewilligd. In het verdere verloop van de film blijkt dat dit toch niet gaat lukken. Uit troost steekt hij nog maar een kaarsje op. Een korte speelfilm die door kijkers verschillend wordt geïnterpreteerd en beoordeeld.
Beoordeling: Eervolle vermelding.

Film: ”Rondje Dordrecht” van Rien van der List.

Rien, de maker van de film, bezoekt samen met zijn zus – met rollator - Dordrecht. Zij maken een rondwandeling en bezichtigen daarbij een aantal mooie plekken. Uiteraard mag een bezoek aan een terrasje niet ontbreken. Ze maken een rondvaart met een fluisterboot. Hierna bezoeken zij het Huis Van Gijn en proeven de sfeer uit die tijd dankzij de prachtige stijlkamers en de vele kunst.
Beoordeling: Eervolle vermelding.

Film: “Ster van Middelburg” van Rika Houthuijsen, Riet Rens- Bakx en Tineke Engelen.


De film geeft een uitgebreid en chronologisch beeld over het leven van Annie Mes, toen 96 jaar oud. Zij heeft een winkel in Middelburg die al 87 jaar bestaat en waar zij wol verkoopt. Ze volgen Annie die haar levensverhaal vanaf haar jeugd vertelt door alle jaren heen. Daarbij komen vele aspecten aan de orde, zoals problemen uit haar jeugd, kostschool, bombardement in 1940 en de gevolgen daarvan, evacuatie, bezoekers uit binnen- en buitenland etc. Ook dat ze geen behoefte had aan een huwelijk. Waar ze enorm mee tobt is de dood en de vele vragen over kerk en geloof. Maar aan stoppen denkt ze niet.
Beoordeling: Brons met een BFM-nominatie.

NOVA-film: “Oktoberkind” van Henk van de Meeberg.


Henk geeft in deze film een persoonlijk en indrukwekkend levensverhaal weer, waarbij zijn veelzijdigheid, kundigheid en passie met betrekking tot veel zaken aan de orde komen. Een korte samenvatting hiervan; geboren tijdens oorlogstijd in1942. Avondschool gevolgd en studie elektronica afgerond. Bij de radiodienst gewerkt. In 1967 getrouwd, kreeg een flat en startte met een filmclub. Kreeg na twee jaar, had inmiddels twee kinderen, een montage ruimte. Hij werd in de jaren ’70 audiovisueel medewerker, bouwde een TV-studio en kwam bij de gemeente Maassluis terecht. Inmiddels was er omslag van VHS naar digitaal. Maakte veel films van Maassluis, maar ook van andere genres. Zijn films zijn zowel op nationaal als internationaal podium vertoond waarvan vele wereldbekend zijn. Hij is 20 jaar in Ghana als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg actief geweest. Heeft daar niet alleen malaria, maar ook een auto-ongeluk overleefd. Hij ging door al deze ervaringen anders tegen de wereld aankijken. Hij kreeg veel lof en waardering voor zijn films en kon zijn kennis aan anderen overdragen. Zijn complete filmarchief is ondergebracht bij Beeld en Geluid in Hilversum. Dit alles kon alleen maar omdat hij, zoals hij memoreert, een oktoberkind is.

NOVA-film: “Schaduwspel” van Els van Laeren ZH
.

Het gaat hierbij om een soort animatie, waarbij er een samenspel is te zien tussen Henk met zijn schaduw. Vervolgens komt er een vrouw bij. Er ontstaat een levendig spel tussen beide personen en hun schaduwen, die met elkaar contact proberen te maken. Het hele gebeuren stopt nadat de zon verdwijnt. Een film die niet in een alle daags kader is te plaatsen.

NOVA-film: “Briefgeheim” van filmgroep WAMA.

Een vrouw schrijft een aantal kaarten en doet die steeds op de bus naast het postkantoortje. De laatste kaarten worden aangetekend verzonden. De postbode bezorgt steeds de brieven. Het blijkt dat de vrouw de kaarten naar zichzelf stuurt omdat ze verliefd is op de postbode. De postbode krijgt dit door en er volgt een ontknoping die uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat leidt.
De voorzitter sluit deze avond af met de constatering dat het weer een leuke en interessante avond is geworden. Hij spreekt de wens uit dat de volgende clubcompetitie weer voldoende inzendingen oplevert om er opnieuw een fijne avond van te maken.


Verslag A-avond "Teaser en Trailer workshop" 29 oktober 2019 Mieke Witteveen

Na een korte inleiding van onze voorzitter, Ruud, nam Hans het woord.

Hans vertelde eerst over het verschil tussen teaser en trailer. Een teaser wil de nieuwsgierigheid opwekken met fragmenten uit de film en wel in ongeveer een 1 minuut.
Een trailer haalt korte fragmenten uit de film en duurt iets langer.

Daarna bespreekt Hans in het kort de films die we gaan zien, dus de teasers en trailers van diverse films. Ook o.a. van Dubbel Spoor. Ook nog van Cor Claassens.
We zien de diverse teasers en trailers met veel muziekversterkend geluid.

Daarna krijgen we de eerste opdracht: Op het uitgereikte papier staat wat we moeten doen. Voor de niet aanwezigen: Deze opdracht is ook nog te zien bij het laatste bericht van Hans over Teaser en Trailer.

We werden door Hans in groepen van vier verdeeld en begonnen aan ons levensverhaal in vijf zinnen. In gedachten foto’s en films erbij en dat met elkaar bespreken en verbeteren.

Na een korte pauze wilde Hans een verslag van elke groep.

Groep 7: Door Gerard van der Heijden. Zowel foto’s als film gebruiken. Tineke heeft veel van haar jeugd, omdat haar vader veel filmde.

Groep 6: Chris van den Berg. Levensverhaal tot pensioen met het gezin uit je jeugd ook kleinkinderen films.

Groep 5: Ruud Scheidel. In vijf zinnen gevoelens en beleving. Niemand had het over zijn vrouw. Advies van Cor: Het wapen van Den Haag met ooievaar gebruiken.

Groep 4: Frans Thielen. Arnold heeft al een film van 5 minuten en zal deze wel snel afspelen in 1minuut. Ook hobby’s erbij. Alle vier geboren.

Groep 3: Cees Nielen. Ook beelden, zoals foto’s, bij de film. In 4 zinnen kan het levensverhaal ook. Cas sprak over zijn 7 gelukkige jaren. In Stampersgat was ouderlijk huis vernield
door brandbom, hij was toen pas 10 jaar.

Groep 2: John Lodewijk. In 5 zinnen suggesties emotioneel in beelden uit te drukken ? Met muziek.

Groep 1: Louis Vromans. Beelden genoteerd en besproken. Geen tijd voor pauze. In 1953 steeg ook water in Rotterdam tot aan de knieën.


Het was een gezellige avond en wat zullen we zien in november?


Verslag A-avond "’s Hertogenbosch" 15 oktober 2019 Tineke Engelen


Opening door Ruud:
De wijzigingen in het najaarsprogramma zijn gemaild aan alle leden:
De wijzigingen :
 
16 oktober 2019
Magix-avond vervalt
 
29 oktober 2019
Workshop door Hans Lips over het maken van filmtrailers en filmteasers. Hij heeft hier over al een mail aan jullie gezonden.
 
9 november 2019
De aanvankelijk geplande Open Dag wordt verschoven naar 2020.
 
12 november 2019
We draaien de 4 ingezonden films voor de clubcompetitie (waarvoor dus geen aparte avond komt) en een selectie van de beste films van het NOVA-festival 2018
 
26 november 2019
Een vervolg op de avond van 29 oktober. We draaien en bespreken de door de leden gemaakte trailers en teasers.
 
10 december 2019
Hoe maak je een leuke hobbyfilm? Door Tineke Engelen. Het is de aftrap voor het maken van dergelijke films door de leden. Omdat het Mottofestival van 12 maart 2020 ook dit thema heeft, kunnen de gemaakte films ook meedoen in dit festival.
 
13 december 2019 (VRIJDAG!)
Finale Film Avond.
We verplaatsen deze avond van de traditionele zaterdag naar de vrijdag, omdat in het weekend de zaal erg duur is.
 
Voor deze avond zijn 7 filmpjes ingebracht over Den Bosch.
Het is niet gelukt om een extern jurylid naar Roosendaal te krijgen. Vandaar dat de jury bestaat uit Cees, Frans en Hans.
Allereerst wordt begonnen met het vertonen van de Promofilm van Cor. Deze film laat zien hoe veelzijdig Den Bosch is. Genoeg aanknopingspunten voor een filmpje over deze stad.
Daarna volgen achtereenvolgens de filmpjes van Betty, Rien, Ruud, Mieke, Fred en Bert met na de pauze het filmpje van Riet, Rika en Tineke en als laatste dat van Cor.
Het is gezellig druk op deze avond door de aanwezigheid van een groot aantal partners en genodigden die aan de filmpjes hebben meegewerkt.
Na de vertoning van het laatste filmpje bespreekt de jury de filmpjes:
Betty: ’s Hertogenbosch
Een mooie stemmige film, eigenlijk een diashow, kunstig met mooie muziek.
Tip jury: Voeg er wat bewegende beelden aan toe.
Rien: Vaartocht over de Binnendieze en bezoek aan tentoonstelling Jeroen Bosch
Een film met een interessant begin, maar naarmate de film vordert wordt deze wat rommeliger.
Tip jury: Probeer om de essentie te blijven weergeven.
Ruud: ’s Hertogenbosch en het water
Een sterke film, mooie vondst, goede research, informatief.
Tip jury: De voice-over zo houden!
Mieke: Bourgondisch ‘s Hertogenbosch
Een gezellige film met een grote variëteit zoals terrasjes, uitvaartdienst in kathedraal en de carnavalswinkel Hoofs.
Tip jury: Probeer voor één duidelijk onderwerp te kiezen.
Fred en Bert: een stadswandeling en boottocht over de Dieze.
Een film met veel mooie beelden, vooral de opnamen vanuit de boot (mooie weerspiegelingen op het water).
Tip jury: Probeer ook het geluid van de uitleg op de boot op te nemen.
Riet, Rika en Tineke: ‘Zoete Lieve’ over de geschiedenis van Zoete Lieve Gerritje
Een originele film.
Tip jury: Probeer alsnog het geluid te verbeteren en de shots korter te snijden.
Cor: ’s Hertogenbosch bouwt voort
Een film van een goed niveau, zeer informatief, goede voice-over met mooie, bijpassende beelden.
De jury maakt bekend wie de winnaar van deze avond is: Cor !
Opmerking van Cor: Het tot stand komen van de film ging gepaard met tegenslagen: 1. Door een medische oorzaak geen mogelijkheid gehad om die beelden te maken die hij wilde. 2. De omstandigheden tijdens het opnemen van de voice-over –in het provinciehuis- waren zeer beroerd: De eerste stadsgids meldde zich af en de opname vond plaats in een gang waar veel mensen door heen liepen en voor geluidsoverlast zorgden.
Als prijs kreeg Cor een groot en welverdiend applaus en een goed gevulde zak met Oudhollands Snoep uit het Bossche snoepwinkeltje ‘Tum Tum’.
Ruud eindigt de avond met het bedanken van de jury en met een speciaal woord van dank aan Betty en Cor voor de organisatie van deze avond.
De bestemming voor volgend jaar zal Ruud op de nieuwjaarsreceptie van ERSA bekend maken.

Verslag A-avond "Laat maar zien, inclusief Vakantiefilms" 1 oktober 2019 Marianne Bos


19.45 uur: De voorzitter opent de bijeenkomst.
Mededelingen:

 • In de oktobermaand zijn er vrij veel evenementen en daarom lopen we die even door:
7 okt. Bezoek aan de HAF in Den Haag (indeling auto’s )
8 okt. Uitdeling/ verkoop van ERSA eigendommen, allen welkom
11 okt. Diner in de Lodge 18 uur, wie wil kan nog mee
15 okt. Themafestival ’s Hertogenbosch voor allen
21 okt. Vertoning films van René Roeken in Etten-Leur, allen welkom
25 – 30 okt. Bevrijdingsweek op verschillende locaties, er zijn nog filmers nodig voor diverse onderdelen
29 okt. Videoclub Gouda op bezoek???
30 okt. Podiumfestival Bladel
2-3 nov. Festival Lochem voor allen
 • De clubcompetitie van 12 nov. gaat niet door wegens gebrek aan voldoende inzendingen
 • De ERSA trofeeën moeten worden opgeslagen, wie heeft er ruimte voor? Ze gaan naar Betty!
 • Voor de vakantiefilms zijn er eigenlijk te weinig ingediend (slechts 5) om van een competitie te kunnen spreken
Dan bekijken we de vakantiefilms:
Boottocht over de Moezel – Rien van der List
Vaartocht naar Norderney – Ruud Scheidel
Funchal - Jan van Donschot
Valencia - Betty Bloos
Cotswold – Willem-Jan Vermeulen
Een jury bestaande uit Hans Lips, Cees Nielen en Frans Thielen buigen zich in de pauze over de uitslag en zoeken naar de meest creatieve inzending.
Daarna bekijken we twee films van Christ v.d. Bergh, die ons om advies vraagt.
 1. Enduro rijden Vallen en weer opstaan
 2. Rondje Zuidwesthoek op de mountainbike
Er worden adviezen geopperd en Christ bekijkt hoe hij die gaat inpassen.
Na de pauze wordt bij monde van Hans uitleg gedaan hoe de jury de films heeft beoordeeld.
En de winnaar is: Rien van der List!

Dan is het onderdeel “Laat maar zien” aan de beurt.
We zagen:
Wijnreis 2017 met zoon Pieter - Rien van der List
Allgau bergwandeling - Cor Claassens
Museumsdorf Cloppenburg – Ruud Scheidel
Palmkries - Rien van der List
Deutsches Marinemuseum – Ruud Scheidel
Samenloop voor Hoop – Rien van der List
Stuk voor stuk mooie films!
Rond half elf hebben we alles gezien en sluiten we af met een drankje in onze eigen ruimte bij de bar.
Het was een verrijkende avond.


Verslag A-avond "Hoe maak ik een professionele Commercial" 17 september 2019 Cor Claassens


De voorzitter opent de avond met de mededeling dat de films voor 1 oktober: Adviesavond "Laat maar zien" inclusief vakantiefilms, voor 24 september moeten worden aangemeld bij Tonny van Donschot.
Daarna krijgt Hester Regoort de microfoon die ons gaat uitleggen hoe haar professionele commercials tot stand komen.
Hester heeft bij ERSA een cursus gevolgd om inzicht te krijgen in het werk van een cameraman/vrouw.
Haar passie is meer het werk van regisseuse, begeleiding bij editing en afwerking van bedrijfsfilmpjes.
Zij is ooit geïnspireerd door de roodharige Pipi Langkous die altijd zei: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Dit was voor haar een reden om ook zo te gaan denken en te doen, met succes.
Hester is oorspronkelijk bedrijfsjournaliste en schrijft artikelen voor bladen van o.a. het motormerk John Deere. Men vroeg haar of ze ook met video kon werken en zo is dit alles tot stand gekomen.
Zij is, dankzij de uitspraak van Pipi Langkous, begonnen met filmwerk voor John Deere waar ze al een aantal films voor heeft gemaakt. Allereerst zien we een film over een bootreis in de Portugese wateren nabij Algarve. Met een PowerPointpresentatie legt zij ons uit hoe zij tewerk gaat. John Deere levert motoren voor landbouwvoertuigen, maar ook voor jachten.

Ze vertelt wat er zoal komt kijken om een dergelijke film te kunnen maken. Het grootste probleem is de beschikbare tijd voor een opname: Welke problemen er ontstaan en wat er zoal mis kan gaan. Ondanks dat ze zich goed voorbereidt is improvisatie soms een must.

We kijken nog naar korte films over een jacht van enige miljoenen, waar natuurlijk een John Deere motor in ligt.

Na de pauze zet ze de leden aan het denken. In groepjes krijgen de leden opdracht om op papier te zetten hoe zij, na het zien van het laatste filmpje, een filmvolgorde zouden beschrijven.
De opdracht: Verzin een verhaallijn voor het filmpje van het miljoenenjacht.

Verrassende ideeën komen voor de dag waar Hester haar voordeel mee zou kunnen doen.

De avond is afgesloten met het standaard ERSA bedankje en een biedermeiertje gemaakt door Betty Bloos.


Verslag A-avond "Opening seizoen tweede helft 2019" 3 september 2019 Riet Rens

Om 19.45 uur opent de voorzitter.
Daarna volgt er een aantal mededelingen.
 • De filmzaal wordt theaterzaal. Hiervoor is een subsidie-aanvraag ingediend.
Voor de aula en ontmoetingsruimte moeten nog gordijnen geregeld worden.
Er wordt een oproep gedaan aan de aanwezigen om assistentie te verlenen aan de eerste fase: Gordijnen van Mariadal uitpakken, uitkloppen, meten en inventariseren.
Hiervoor is vorige week ook een bericht uitgegaan naar de Heemkundekring.
 • Er is inmiddels een supersnelle verbinding voor Internet geregeld.
 • Er is nog behoefte aan een ronde tafel voor de ontmoetingsruimte.
 • Er zijn nog dozen met overtollige spullen vanuit Mariadal.
Op een B-avond (24 september 2019) worden deze uitgestald.
Ieder kan tegen een vrijwillige bijdrage iets van zijn of haar gading meenemen.
Wat over is gaat naar de snuffelmarkt van de Josephkerk.
 • Wat horeca betreft wordt de eigen voorraad eerst opgemaakt. In het vervolg zullen externe bedrijven de drank etc. regelen.
 • Voor onze clubavonden blijft wel bediening van de bar en het regelen van iets lekkers nodig.
Wie wil in het vervolg de bardiensten coördineren en nagaan of het lekkers geregeld is?
Betaling van het lekkers kan uit de clubkas. Voorlopig zal Rika deze taak op zich nemen.
 • Ersa is benaderd om een compilatiefilm te maken van de evenementen, die ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding georganiseerd worden. Er zijn nog niet voldoende aanmeldingen om een deel ervan te filmen. Wie toezegt moet ook navolgen.
 • Er wordt weer een cursus Beeldexpressie gegeven door Henk van de Meeberg. Data hiervan zijn nog niet bekend gemaakt.

De film van de verhuizing, gemonteerd door Arnold, wordt nu getoond.
 • Bravo Verhuizingen heeft Ersa verzocht om een promotiefilm te maken voor hun bedrijf.
 • Hier worden vrijwilligers voor gevraagd.
Daarna wordt het programma van het 2e halfjaar belicht.
Het volledige programma is te vinden op de website.
 • De films met het thema Den Bosch, zullen zowel op filmisch aspect als inhoudelijk over de stad worden beoordeeld en gejureerd.
 • Er wordt geïnformeerd of er al een datum van aanlevering voor de clubcompetitie van 2020 bekend is. Op dit moment nog niet.

Voor belangstellenden geeft Ruud nog een rondleiding door het gebouw.
Voor wat betreft de parkeersituatie zal voortaan bij aankomst het hek aan de voorkant open zijn, maar de parkeerplekken aan de voorzijde van het gebouw zijn uitsluitend bedoeld voor gehandicapten.
De overige auto’s moeten achter de zaal geparkeerd worden.
Dit geldt ook voor de fietsen. Er komt nog een uitgang bij het parkeerterrein.
De avond wordt afgesloten met een gezellig samenzijn in de ontmoetingsruimte.


Verslag A-avond ‘Slotavond van ERSA in Mariadal’ 25 juni 2019 Frans Thielen

Voorzitter Ruud Scheidel opende deze feestelijke slotavond, waar zowel ERSA-leden als partners bij aanwezig waren, met een hartelijk welkom.
Deze slotavond bestond uit 2 delen en werd geleid door leden van het damesteam:
- Voor de pauze werden de filmpjes vertoond die geheel en al tot stand waren gekomen met gedownloaded beeld- en geluidmateriaal van YouTube;
- Na de pauze vond de feestelijke afsluiting plaats.
Rika Houthuijsen nam het woord en heette iedereen van harte welkom. Er werden 9 films vertoond met als thema ‘Verhuizen’. Er was zeer creatief met dit onderwerp omgegaan, waardoor er een grote variatie aan films was te zien. De beoordeling met als criterium ‘het meest verrassend’ vond plaats door alle aanwezigen middels een puntensysteem. Hoe beter de film, hoe hoger de score. Na telling werd later op de avond de winnaar bekend gemaakt.
Hierna nam Ruud het woord met zijn “Final Mariadal Speech”. Hij memoreerde de mooie periode van 7 jaar in Mariadal met leuke anekdotes over zowel de vele activiteiten van de club alsmede persoonlijke belevenissen. Het afscheid voor ons, zo stelde hij, valt ons dan ook zwaar. De nieuw gekozen locatie Bovendonk vond Ruud niet slecht, maar zal qua samenwerking met andere verenigingen en het delen van dezelfde locatie het nodige van ons vragen. Toch mogen we erop vertrouwen, dat de mooie tijd die wij hier afsluiten, in de nieuwe situatie kan worden voortgezet. Nadat de champagne in de filmzaal aan iedereen was uitgereikt, werd een toost uitgebracht op ‘een goede tijd in Bovendonk.’
Hierna nam Annegien Heij het woord. Het damesteam had tijdens een gezellig samenzijn het idee opgevat om deze avond op te vrolijken met een lied, gecomponeerd door Harrie Houthuijsen. Ruud zorgde voor begeleidende muziek van Jules de Korte. Het refrein werd door iedereen uit volle borst meegezongen. Het werd een succes; een groot applaus volgde.
De feestelijke afsluiting startte met het openen van de bar. Het damesteam had gezorgd voor heerlijke hapjes en lekkernijen. Er volgde een gezellig samenzijn in een ontspannen sfeer.
Om 22.45 uur vroeg Rika opnieuw de aandacht met het verzoek terug te gaan naar de filmzaal waar de winnaar van de films met het thema ‘Verhuizen’ bekend werd gemaakt. De eer viel aan Gerard van der Heijden met de film "Wij zijn verhuisd". Een ‘koninklijke’ film met de nodige humor. Voordat deze nogmaals werd vertoond, bedankte Rika iedereen voor hun inzet bij dit project.
Tijdens het verblijf in de bar kwam Lilian van der List met een verrassing. In een ambiance van kaarslicht werden vier ERSA-leden, t.w. Ruud, Bert, Rob en Rika naar voren geroepen. Zij werden speciaal in het zonnetje (ofwel kaarsjes) gezet voor bewezen diensten in de afgelopen periode. Als waardering ontvingen zij allen een fles wijn.
Hiermee kwamen we aan het eind van deze zeer bijzondere, gezellige en op alle punten geslaagde slotavond in Mariadal. Wat over blijft zijn onze herinneringen.

Foto reportage Ad Smits. Klik hier


Verslag A-avond "Korte films en 1 minuut films" 11 juni 2019 Riet Rens

In verband met afwezigheid van Ruud neemt Cor Claassens zijn taak waar.
Bij binnenkomst krijgt iedereen van hem het overzicht “Korte films inclusief1- minuut films” aangereikt.

Om half 8 heet Cor de aanwezigen welkom.

Helaas zijn er maar 3 1-minuut films ingeleverd, 2 door Rien en 1 door Annegien.
In overleg met hen is afgesproken dat op een ander moment, als er meer filmpjes zijn en er sprake kan zijn van een festival, de filmpjes alsnog vertoond zullen worden.
Tegelijkertijd doet Cor opnieuw een oproep om nog eens na te gaan of er nog 1-minuut filmpjes voorhanden zijn.
Gestart wordt met de eerste van de 8 korte films, gemaakt door Annegien:
“Witte wereld in Vlissingen”. Mooie beelden die vanaf diverse plaatsen gefilmd zijn.
De tweede film is gemaakt door Rien van der List, samen met Fred Roosendaal:
“In ere hersteld”. Ondersteund door jazzmuziek en goed voor de weergave van zowel een fraai Roosendaals monument als document.
Als derde een film van Ruud: “De landingsplaatsen van D-Day in Normandië”. Zeer toepasselijk in deze periode, met eigentijdse, maar ook oude beelden.
De volgende film was van Louis Vromans, die de in zijn ogen bijzondere stad Maagdenburg had verkend. Zijn film werd op een speciale manier geopend.
Annegien en Mieke hadden nog een film met de “Opbrengst nieuwe leden”,
een leuke samenvatting, die rustig en duidelijk was.
Film nr. 6 was ook een film van Louis Vromans, waarin beelden van een uitstapje naar Schönebeck te zien waren. Vooral het op allerlei manieren bespelen van een kerkorgel was veelvuldig te zien en te horen.
In villa d’Engelenburgh in Fijnaart werd een concert bezocht door Rien van der List en Peter Harskamp. De muziek, gespeeld op een harp en fagot, was in een prima geluidsweergave vastgelegd.
Als laatste (achtste) film was het sprookje van Tim en Evi: “Er was eens….”, gespeeld door de kleinkinderen van Rika, te zien. Jong geleerd is oud gedaan. Een leuk idee voor andere opa’s en/of oma’s.

Als verdere invulling van de avond werd een film vertoond, die in 1994, (25 jaar geleden), is gemaakt bij de battle-tour. Filmbeelden laten de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roosendaal zien. Oud-strijders hebben toen enkele dagen in Roosendaal en omstreken doorgebracht. Met de bus werd ook de begraafplaats in Bergen op Zoom bezocht. Vooral Hans Lips heeft toen veel mensen hun verhaal en herinneringen, voornamelijk in het Engels, laten vertellen.
Het filmmateriaal moest wel lineair gemonteerd worden en ook de oude filmbreedte is nog te zien. Voor het komende najaar, als in Roosendaal de 75-jarige bevrijding gevierd wordt, heeft de film zeker een grote historische waarde.

Tot slot roept Cor nog op om verhuisfilmpjes in te sturen voor onze laatste avond in Mariadal op 25 juni 2019. Rika heeft er nog maar 2 binnen.


Cor bedankt iedereen voor de belangstelling op deze avond.


Verslag A-avond "Auke de Witte presenteert Dilemma" 28 mei 2019 Marianne Bos


De laatste keer dat ons filmonderkomen in Mariadal nog in tact zal zijn, want de andere dag zal worden ingepakt! Hierna komen nog diverse inpakdagen en volgt de grote verhuizinNa het uitpakken in het Cultuurhuis zijn we op 3 sept. weer operationeel!
Mededelingen van de voorzitter:
 • Over twee weken 1 min. Festival en korte films. Er zijn te weinig aanmeldingen, dus kijk nog eens of je wat hebt en meld je uiterlijk volgende week aan bij Tonny Verdonschot
 • Over vier weken is onze slotavond met een feestelijke afsluiting, filmpjes over de verhuizing worden getoond.
 • Nieuws bulletin 3 komt morgen (woensdag)
 • Er is een Beamer gestolen!!!
Dan is het tijd voor onze gastspreker Auke de Witte uit Franeker. Hij is filmproducent en regisseur. Vanavond zal hij laten zien hoe de speelfilm Dilemma ( een overval op een garage) tot stand is gekomen. De film is gebaseerd op een ware gebeurtenis en heeft al vele prijzen gewonnen. De film is in het Fries met Nederlandse ondertiteling.
We bekijken eerst de film en daarna bespreekt Auke met ons het ontstaan van Dilemma

Het idee : een film in realtime maken
bespreken met naaste medewerker
verhaal schrijven
onderzoek doen
nadenken over de cast
politie?

De cast : wie is er nodig
aantal (echte) acteurs

De rest : bespreken met naaste medewerker
politie
ambulance
meldkamer

De crew : er zijn mensen nodig voor
camera
geluid
script/klapper
catering
grime
spelregie en regie
opnameleider
making off

Het draaiboek
Callsheets
Draaien

Er wordt een strakke planning aangehouden, ieder heeft zijn eigen taak en bemoeit zich
niet met een ander.
Als er draaidagen zijn wordt er verwacht dat je er bent.
Aan de hand van fragmenten worden we op moeilijkheden en aanwijzingen gewezen.
Steeds wordt alles van te voren goed door gesproken met de crew en iedereen houdt zich daaraan.
In de Making Off kan je duidelijk zien tegen welke problemen je aan loopt op de set.
Kortom het was een leerzame uitleg van een mooie, spannende film.
En met het vertonen van nog enige korte filmpjes was het een geslaagde avond.

Dank aan Auke de Witte.Verslag A-avond "Phocas Kroon presenteert De Lamp" 14 mei 2019 Koos Wijling

Het was een avond vol historische films. Het was echt even terug in de tijd. Phocas Kroon was vanavond bij ons op bezoek en we hebben 5 films van hem mogen bekijken. En het waren allemaal toppers. De eerste film was voor mij de winnaar. De titel van de film was DE LAMP en wij als kijkers gingen even goed terug in de tijd, zo rond 1891 en dat was net echt. Er was dus te zien hoe de lamp werd gemaakt van een stukje katoen als draad tot het eindproduct de lamp. (10min)
De volgende film was de historische industrie van Eindhoven. En ook hier mooie zwartwit beelden van de textielindustrie rond 1800. Daarna gingen we over naar de hoedenindustrie, met beelden hoe het in de werkplaats er aan toeging. Toen volgde de tabaksindustrie met veel opnames van de fabriek en het vervoer ernaar toe en natuurlijk de sigarenbandjes. En ook het luciferstokje was een mooi product uit Eindhoven. En de ontwikkeling van Philips van de lamp tot de radio en röntgenapparaat. Daarna was Daf aan de beurt en we sloten de film af met opnames van locaties, waar we nu nog kunnen zien waar het vroeger allemaal begon. (25min)
Phocas vertelde nu eerst hoe hij op het idee was gekomen om een film vast te leggen over pop animatie. In de film zie je twee mannen die daar hebben gewerkt en zij vertellen hun bijdrage in het proces. De film heette Poppen aan het dansen . (16min) Zo na de pauze was het tijd voor de film impressie struikelstenen en de titel zegt het al, het was een documentaire over de Stolpersteine. Dit alles was ook in Eindhoven. (6min)
Omdat Phocas ook een keer een speelfilm wilde maken is hij rond gaan kijken en is hij met een toneelschool een film gaan maken met de titel Eendagsvlieg. Dit was een film over de mens, dat die maar één dag bestaan en dat je alles maar 1 keer mag doen, dus ook de liefde bedrijven. Na de uitleg was voor mij de film beter te begrijpen. (18min) Het was dus een mooie A- avond en Phocas Kroon mag zeker nog een paar keer terug komen om zijn werk te laten zien.


Verslag A-avond "Computerwetenswaardigheden" 30 april 2019 Betty Bloos


De avond begint met een extra ledenvergadering in verband met de op handen zijnde verhuizing naar het cultuurhuis aan de Bovendonk.
De voorzitter geeft eerst nog de laatste stand van zaken, namelijk dat inmiddels overeenstemming is bereikt over een lagere huurprijs.

De daaraan verbonden voorwaarde levert geen problemen op.
Het grootste deel van de leden is aanwezig evenals het voltallige bestuur en alle leden stemmen voor de verhuizing.

Hierna komt het uitje naar ’s Hertogenbosch ter sprake. Cor en Betty zijn naar ’s Hertogenbosch geweest om informatie in te winnen en om opnamen te maken voor een film c.q. presentatie . Vervolgens worden deze film en presentatie vertoond en nadere informatie gegeven.
Introductie film "Uitje naar 'sHertogenbosch" van Betty Bloos. Klik hier.

Er wordt nog aangeraden om met andere leden samen te gaan.
Het volgende onderdeel is het jaarlijkse onderwerp Computer wetenswaardigheden. Er is maar één onderwerp naar voren gekomen waarover leden meer informatie willen en dat is het vollopen van de C-schijf. Ruud legt uit dat de C-schijf bedoeld is voor programma’s en dat alle andere bestanden moeten worden overgeheveld naar een andere schijf. Hij legt ook uit hoe je een nieuwe schijf (of partitie) zelf kunt maken. Een laatste raad : laat je C-schijf nooit voller zijn dan 75% want dan wordt de schijf heel langzaam.

Het laatste onderdeel is : hoe beeldmateriaal en muziek te downloaden van You Tube. Vooraf had Ruud al informatie per mail gegeven hoe en welke programma’s je hiervoor kunt downloaden.

En dat is dan nodig voor de volgende opdracht, namelijk het in groepjes maken van een film die geheel uit materiaal is samengesteld dat van YouTube afkomstig is.

Rika geeft nog extra toelichting en laat een voorbeeld zien.
Als thema voor de filmpjes wordt opgegeven : Verhuizing.
Er wordt nog informatie op papier meegegeven.
Er is alleen nog tijd om groepjes te vormen en te beraadslagen over het soort filmpje. De rest zal later worden gedaan. Op 25 juni worden de filmpjes vertoond.

Het was alles bij elkaar weer een leerzame en leuke avond.


Verslag A-avond " Analyse van al gejureerde films" 16 april 2019 Tonny van DonschotRuud opent de avond met de resultaten van de films van Ersa welke afgelopen zondag op de BFM zijn vertoond.
 • Tony Jacobs met "Ambachtelijk" behaalde de 1e prijs, goud en een nominatie voor het Nova Festival
 • Rika Houthuijsen met "Verleden Toekomst" behaalde de 3e prijs, goud en een nominatie voor het Nova Festival.
 • Cor Claassens met "Pauselijke Zouaven en de Basiliek Oudenbosch" behaalde zilver.
 • Peter Hagenaars en Arthur van der Starre met "Hoe Vlaams is Middelburg?" behaalden zilver.
 • Rien van der List met "Mijmeringen rond het Rozenven" behaalde ook zilver.
 • De film "Niet van een leien dakje" van Marijn Mariën van de Wouwse Videoclub, welke bij Ersa is gejureerd, behaalde goud en een nominatie voor het Nova Festival.

Na nog wat huishoudelijke mededelingen begint de thema avond: “Analyse van reeds eerder gejureerde films voor de clubcompetitie”.

Na een oproep van Ruud hebben zich 4 filmmakers gemeld met hun film. Deze films zijn door Arie Heerkens van Het Toverlint in Gouda en ons medeclublid Cees Nielen geanalyseerd.

Analyse is iets anders dan jureren.
Bij het jureren wordt vooral gelet op verhaalstructuur en filmische vormgeving. Bij het analyseren worden niet alleen de foute maar vooral ook de goede punten benoemd. De films worden uitgebreid, bijna per shot, besproken.

Het eindoordeel van de analisten is als volgt:

 • "My Dream" van Arnold Meeuwsen:

Muziek en beeldbeweging gaan mooi samen. De titel is informatief en functioneel. Zeer goede reclame-video clip met maar een paar oneffenheden.

 • "Ijsland, land van uitersten" van Fred Roosendaal:

De film straalt rust uit. De muziekkeuze is goed. Door de in beeld gebrachte kaartjes weet de kijker precies waar we zijn. Mooie combinatie beeld en informatie. Complimenten voor de camera bewegingen.

 • "Mijmeringen rond het Rozenven" van Rien van der List:

Rien heeft de film in zijn eentje gemaakt. Op zich is dat een compliment waard, maar dit leidt wel tot composities welke niet altijd goed zijn.
Er zijn veel hele mooie beelden van het ven. Het is jammer dat sommige herhaald worden. Dit is niet goed voor de spanningsopbouw. Ook heeft hij gebruik gemaakt van zwart-witte foto’s. Dit hadden er per onderwerp wel wat meer mogen zijn. Het eindshot, waarin Rien zichzelf in het water ziet is erg goed, het had zelfs best wat langer mogen zijn. Er is gekozen voor een volledig prozaïsche tekst.

 • "Een zware pijp" van Christ van den Bergh en Henk Heinen:

Goede camera standpunten zowel ob- als subjectief. De informatie is goed. Er is echter goed te zien dat er uit de hand is gefilmd en de belichting automatisch is ingesteld. Het verhaal loopt lekker vlot. Het ontbreken van muziek stoort niet en de voice-over is goed. Complimenten: Het is een boeiende film met goed camerawerk en goede close-ups.

Elke filmmaker kan zich goed vinden in het commentaar. De analisten hebben niet alle op- en aanmerkingen behandeld. Daarom krijgen de filmmakers het complete rapport en de eindconclusie per email toegestuurd.

Het is een erg leerzame avond geweest, welke voor herhaling vat
baar is.


Verslag A-avond "Multicam in de praktijk" op 2 april 2019 Jan van Donschot


We waren vanavond met zo'n 30 leden aanwezig om het vervolg mee te maken op de presentatie, welke Ruud op 22 januari hield: Video-opnamen voor multicam montage.
Dat was natuurlijk weer een hele tijd geleden, maar gelukkig had Ruud de sheets van zijn presentatie doorgestuurd. Iedereen had tevoren nog even in de stof kunnen duiken.

Onder leiding van Jacques van Meel gaven een danser en drie danseressen, waarvan 2 kinderen, korte demonstraties. Dit optreden vond plaats in de grote zaal. De uitvoeringen werden geregistreerd met drie camera's. De beelden gingen naar de montageset, welke het Film Collectief uit Steenbergen had opgesteld. Deftig heet dat "Live registratie schakelset". Achter de knoppen zat Frie Verboven. Voor velen van ons een oude bekende, want Frie is jarenlang lid van onze club geweest. Vanavond had hij Elsemieke ter assistentie meegebracht.

De camera's werden bediend door Ersaleden. Frie gaf vanaf zijn regieplaats per microfoon opdrachten door aan de drie cameramensen en Frie selecteerde daarbij telkens de beelden, welke hij wilde gebruiken. Alle leden kregen de kans om een van de camera's te bedienen, op aanwijzing van Frie. Het werd voor iedereen een aparte ervaring om zo de multicam praktijk eens te kunnen meemaken, zowel wat de cameravoering betreft alsook te aanzien van de blik op de regievoering.

Het Filmcollectief maakt opnames voor allerlei instellingen. Alle opbrengsten worden geïnvesteerd in de noodzakelijke apparatuur.

In onze eigen filmzaal werden interviews opgenomen met drie camera's. Hier zat Peter Freling achter het scherm. Hij had een eigen schakelset, maar hij moest nog wel zonder tussenkomst van een microfoon aanwijzingen geven aan de cameramensen. Dus die aanwijzingen werden ook geregistreerd door de camera's. Maar aangezien het ook hier puur om het oefenen ging was dat geen ramp. Ergens was het hier gemakkelijker filmen, aangezien de interviewers (Rika en Ruud) en geïnterviewden (diverse leden) uiteraard minder beweeglijk waren dan de dansers in de andere zaal. Het was interessant om met twee verschillende regisseurs te werken.
Ook Peter is lid van ERSA geweest. Hij maakt bedrijfsfilms, videoclips en registraties van allerlei voorstellingen. Peter werkt onder anderen samen met het Filmcollectief. De eigen apparatuur wil hij in de toekomst gaan verhuren.

Tegen het einde van de avond konden we al enkele opnamen van de dansers terug zien. Het resultaat was nog niet perfect, maar mocht er zijn. Zeker als je bedenkt, dat het voor de meeste leden voor het eerst was dat zij deelnamen aan een multicam registratie en dan ook nog met een vreemde camera. Knap ook van de regisseurs om met al die onervaren mensen te moeten werken en dan toch nog tot zo'n resultaat te komen.

Het was kortom een zeer geslaagde avond voor iedereen. Mocht er nog eens een herhaling komen, dan zal ik daar zeker weer aan deelnemen.

Foto's van deze speciale avond kun je
hier vinden!


Verslag A-avond "Kees van Meurs" 19 maart 2019 Henk Heinen


Nadat de voorzitter de avond had geopend en enkele mededelingen had gedaan met betrekking tot de aanstaande verhuizing naar Bovendonk, gaf hij het woord een Kees van Meurs, die enkele door hem gemaakte natuurfilms aan ons wilde vertonen.
Als eerste vertoonde hij zijn film “WIJ LOPEN ER VOORBIJ”.
Een prachtige natuurfilm over alledaagse insecten en bloemen, welke we kunnen waarnemen en dikwijls niet zien. Mooie close-ups van insecten en bloemen. Behalve goed kunnen filmen moet men ook veel kennis hebben van de gewoontes en bewegingen van de dieren. Na het vertonen van de film werd er uitvoerig gesproken over de mogelijkheden om deze film te kunnen maken.
De tweede film heette “IJSLAND”.
Een film over het ontstaan van IJsland als vulkanisch land met veel geisers, woeste rotsen en grote vlaktes sneeuw met alle fauna en flora die daarin voorkomen. De filmer had veel oog voor de vogels die daar leven. Na het vertonen van de gemonteerde film liet de filmer zien onder welke omstandigheden deze film was gemaakt. Ook de trucs die hij had gebruikt om deze prachtige film te kunnen maken.

Als derde film vertoonde hij “INDIAN SUMMER”.
Eveneens een natuurfilm en deze keer over een gebied in het noorden van Canada.
Ook in deze film was er sprake van mooie opnames en close-ups. Of het nu kwam dat we ook al in de 2 vorige films zoveel dieren en vogels hadden gezien, maar ik vond dat het aantal zo veel werd dat mijn interesse weg ebde.

Dat neemt niet weg dat we deze avond drie prachtige films hebben gezien van een filmer, die gepassioneerd is van de natuur.


Verslag A-avond "1ste Clubcompetitie" 5 maart 2019 Gé de Neef

De bezetting was op deze laatste carnavalsavond om begrijpelijke reden niet erg groot. Over twee weken komt Kees van Meurs op bezoek, maker van fantastisch mooie natuurfilms. Warm aanbevolen.
Er stonden totaal 10 films op het programma, waardoor het mogelijk was deze competitieronde te beperken tot één avond.
Juryleden: Tony Jacobs (behalve film 9), Emile de Gruijter, Henri Schuurmans.
Film 1: Muziek is mijn leven van Rien van der List. De film geeft een mooi compleet beeld van het ‘amateur’muziekleven van Rien. (Clubniveau – Brons)
Film 2: Bezoek Poreč, het Limfjord & Rovinj van Christ van den Bergh. Een vakantie verslag van een uitstap langs de kust. (Clubniveau – Brons)

Film 3: Een wandeling over de langste brug van Oostenrijk van René van Dijk. Een vakantiefilm over een (in)spannende wandeling. (Persoonlijk – Eervolle vermelding)

Film 4: Symfonie in Fuse van Rien van der List. Een fusie van muziek en natuurbeelden. (Persoonlijk – Eervolle vermelding)

Film 5: The blue forest van Cor Claassens. Verslag van een schitterende lentewandeling door het Belgische Hallerbos. (Clubniveau – Eervolle vermelding)

Film 6: Een wandeling naar de Hochland Hutte van René van Dijk. Verslag van een vakantiedag op grote hoogte. (Persoonlijk – Eervolle vermelding)

Film 7: Ik. Consul Gaies Marinus van Rien van der List. Verslag van een Romeinse bestuurder in ruste tussen het verre verleden en heden. (Clubniveau – Brons)

Film 8: Hoe Vlaams is Middelburg? Van Peter Hagenaars en Arthur van der Starre. Een imposante film over de Middelburgse geschiedenis. (Regio niveau – Goud)

Film 9: Ambachtelijk van Tony Jacobs. Een film met een verrassend einde over een bejaarde patisserie-bakker in een verzorgingstehuis. (Nationaal niveau– Goud)

Film 10: Niet van een leien dakje van Marijn Mariën van de Wouwse Videoclub. Deze film was in onze competitie jurering meegenomen als extra film. De film toont op zeer duidelijke wijze het vervangen van versleten dakleien op twee zijkapellen van de kerk in Wouw en het verhaal er achter. (Nationaal niveau – Goud)

Film niet vertoond: Sausschwänzlebahn van Ruud Scheidel. Deze film zat wel in de competitie, maar was reeds een aantal malen vertoond en daarom is het leuke spoorlijntje deze avond weggelaten. (Clubniveau – Brons)

De jury rapporten werden onmiddellijk na het vertonen van de films wisselend door Ruud Scheidel en Tony Jacobs voorgelezen. Na afloop van het vertonen van alle films werden de rapporten en bijbehorende oorkondes aan de deelnemers uitgereikt.


Verslag A-avond "Jaarvergadering" 19 febr 2019 Willem-Jan Vermeulen

Stacks Image 18390


Deze avond was de laatste vergadering van ERSA op de locatie Mariadal.
Het bestuur was voltallig aanwezig en bestond uit: Ruud Scheidel als voorzitter; Hans Lips als secretaris en Fred Roosendaal als penningmeester.
Geconstateerd werd dat een krappe meerderheid van alle leden aanwezig was. Het ledenaantal is ondanks de ledenwerving van vorig jaar september, gedaald van 53 op 04-07-2018 naar 43 op 18-02-2019. We zullen dus weer een open dag met beginnerscursus met aanvullend een montagecursus moeten organiseren om het ledental op te krikken. Voorstel is om dit te doen in combinatie met de opening van de nieuwe locatie.
Afgelopen jaar waren 2 vergaderingen geweest: De jaarlijkse voorjaarsvergadering en een extra vergadering i.v.m. de privacywetgeving.
Dit jaar zullen ook weer 2 vergaderingen plaatsvinden: De huidige jaarlijkse voorjaarsvergadering en een komende vergadering eind april i.v.m. de keuze voor onze nieuwe locatie.
Ook nog belangrijk om te weten is het feit dat het huidige bestuur (Ruud / Hans en Fred) aanblijft en dat ook de kascommissie aanblijft met uitzondering van Rien van der List, waar zijn dochter Lilian van der List zijn plaats inneemt naast Sjef van den Boom en Gé de Neef.
Nog een punt wat extra aandacht vroeg:
De bestandsnaam op USB-stick moet hetzelfde zijn als de titel op het formulier en ...
de films op de USB-stick moeten voorzien zijn van (niet meer of minder dan) 5 seconden zwart.
Na het doornemen van de agendapunten, die door Hans Lips in de notulen verwerkt zullen worden , ging de aandacht voornamelijk uit naar de nieuwe locatie Bovendonk 111 (het DaVinci schoolgebouw).
Wethouder Toine Theunis wil van dit schoolgebouw een cultuurhuis maken voor alle 16 groepen die momenteel in Mariadal en het Essentgebouw zitten.
Per 1 juli wordt Mariadal overgedragen van de Provincie Brabant aan bouwgroep BVR, die daar in eerste instantie in de tuin woningen gaat bouwen.
Maar voordat Mariadal aan de beurt is om verbouwd te worden, komen eerst de ambtenaren van het stadskantoor daar tijdelijk werken vanwege de interne renovatie van dit stadskantoor.
Het DaVinci schoolgebouw heeft 2 gymzalen waarvan wij er één samen met de toneelverenigingen kunnen gebruiken als theaterzaal met podium en opslagruimte.
Deze ligt op de begane grond met een ingang aan de parkeerplaats en een andere ingang die uitkomt op de aula, waar de gezamenlijke kantine voor alle groepen wordt gecreëerd.
Om de verhuizing te realiseren, wordt gedacht aan een ouder - zoon/dochter dag om de zware spullen te verhuizen. Officiële verhuizers zijn te duur.
Er is een stichtingsbestuur voor dit cultuurhuis geformeerd dat met de gemeente onderhandelt en een aanspreekpunt is voor alle zittende groepen.
In maart/april valt de definitieve beslissing betreffende de locatie met daarop dus nog een 2e ledenvergadering. Het is dan wel noodzakelijk dat een meerderheid van de leden aanwezig is voor de stemming, om de verhuizing mogelijk te maken.


Verslag A-avond Workshop "Verrassing" 5 febr 2019 Cees Nielen


Onder dit motto vond in ons Ersa-home een workshop plaats onder leiding van Hans Lips. Hans begon met ons een filmpje te laten zien van 44 seconden. Een politieman houdt hierin een man staande, die door zijn vrouw vakkundig de gevangenis in wordt geholpen. Hierna volgde nog een mop over een Japanner, die in de clou van het verhaal voor een spetterende verrassing zorgt.
Vervolgens werden er een vijftal korte filmpjes gedraaid, waarvan de versierpoging van een ietwat gezette dame door een nijlpaard me het best is bijgebleven. De verrassing was dat het bleek te gaan om reclame voor een firma, die ‘Get in Shape” heette. Ook de film over een man die met stemherkenning alles in huis op afstand kon bedienen was hilarisch. Na een bezoek aan de tandarts bleek dat toch niet zo goed te werken.
Na deze lekkermakertjes werd gevraagd een viertal groepen te maken. Ze kregen een storyboard en een aantal mopjes, met de vraag hiervan iets te maken met de groep. Je mocht ook je eigen verhaaltje verzinnen, waar drie van de vier groepen gebruik van maakten.
De groep van Koos was vrij snel gereed met de opnamen van een sollicitatiegesprek, waarin een manager vroeg aan de sollicitant om hem een laptop te verkopen. Nadat de man met de laptop was weggelopen en zich een week niet liet zien, zag hij kans het apparaat aan de manager terug te verkopen voor €. 300.-. Hij werd aangenomen! De groep slaagde er door het geringe aantal shots ook nog in om het filmpje te monteren.
In de groep van Cas werd een verhaal bedacht, waarin de hoofdrolspeler lid denkt te worden van filmclub “Het Statiefje” en daarvoor moet hij een van zijn eigen producten laten zien aan de voorzitster. Door een grap van zijn vrouw liet hij een andere film zien, dan de natuurfilm die hij wilde, maar het aspect “natuur” was duidelijk aanwezig! De groep had veel opnamen gemaakt en kwam tijd te kort om te monteren. We zijn benieuwd naar het resultaat.
Cor had samen met zijn groep een scenario bedacht over een depressieve vrouw (Tonny), die door lichttherapie in de kapel van haar ziekte zou genezen. Door het lastige onderwerp en door het grote aantal shots kwam men niet aan monteren toe. Hilarisch was een sterk uitgelichte “God” (Jan) die in de kapel reclame maakte voor zijn lichttherapie. We wachten het uiteindelijk resultaat af en verwachten nog enkele sensationele shots.
De groep van Ruud had een verhaal bedacht, waarbij de voorzitter op een jaarvergadering wordt gebeld door de burgemeester, dat ze een nieuwe accommodatie voor de club hadden gevonden. Uw correspondent werd door regisseuse Lilian ingeschakeld als figurant. De laatste scene op de nieuwe locatie was erg gezellig, of niet Mieke? De film was al gemonteerd en kan zo naar het Mottofestival in Tilburg, waar de workshop van Hans ook voor bedoeld was. Leuke avond Hans, dank je wel en voor de korte tijd waren de resultaten al veelbelovend !!!Verslag A-avond “Multicam“ 22 jan 2019 Christ van den Bergh

Stel je bent met vrienden naar een spektakel, een concert of toneelvoorstelling. En jullie maken opnames met meerdere camera’s welke jullie op verschillende plaatsen opgesteld hebben om zo opnames vanuit verschillende standpunten te kunnen maken. Na de opnames halen jullie alle beelden van de verschillende camera's binnen en gaan deze beelden monteren tot één film. Dan is de functie “Multicam“ het ideale hulpmiddel om dit te doen.
Verder legt Ruud het gebruik met Multicam via een Power Point presentatie uit op het grote scherm. Tevens kunnen vragen gesteld worden en geeft Ruud verdere aanvulling hierop. Zie de multicam presentatie…..
De avond werd als zeer leerzaam ervaren en op 2 april worden er praktijkoefeningen gedaan.
Verslag A-avond "Nieuwjaarsreceptie" 8 jan 2019 Cas Dekker

Terwijl de klok aftelt naar 20:00 uur, doet voorzitter Ruud reeds enkele mededelingen.

Het begint met het uitreiken van medailles. Christ van den Berg 4 x (!) brons, Arnold brons.
Willem-Jan Vermeulen en Maarten van Rooden zijn niet aanwezig en ontvangen hun medailles later.

Er zijn minder leden t.g.v. 8 opzeggingen. Dit zijn: Maarten van Rooden, als gevolg van zijn verhuizing naar Den Haag, Guus van der Wal en zes leden, die via de beginnerscursus waren binnen gekomen. Van de cursisten zijn er zeven wel lid gebleven. We hebben nu 46 leden, even veel als voor de cursus.

Er moet dus iets worden bedacht om weer nieuwe leden aan te trekken. Ad Smits, Henk Heinen en Marianne Bos zijn gelukkig weer terug na hun afwezigheid door ziekte.

Roosendaal is in het najaar van 1944 bevrijd. Het is dus 75 jaar geleden in 2019. Dat moet dus op allerlei manieren gevierd worden. De details zijn nog niet bekend, maar er zal zeker weer een beroep worden gedaan op ERSA.

Niet alle verslagen van A-avonden worden ingeleverd voor de website.
De schrijvers wordt verzocht dit voortaan wel te doen, of zelf voor een vervanger te zorgen.
Over de huisvesting is nog niets definitief bekend. We zitten in elk geval tot 1 juli
hier en daarna komen we niet op straat te staan, maar zijn er een paar opties.

Precies op tijd verschijnt het jaarprogramma op het scherm.
Voor deze avond wordt naast het bespreken van het programma, ook de compilatiefilm "Roosendaal 750" genoemd.
Arnold heeft heel veel werk gehad aan de compilatie van 69 (!) clips in ongeveer 20 minuten.

Het Mottofestival is op 14 maart in Tilburg, met het thema "Verrassing".

De ERSA-avonden staan op de site en worden besproken.

Vervolgens wordt de compilatiefilm van Arnold vertoond. Het is een indrukwekkend spektakel!

Na de film sluit de voorzitter de vergadering en begeeft het gezelschap zich naar de koffiekamer, waar met bubbels het nieuwe clubjaar wordt ingeluid.
Een ieder die de verslagen van A-avonden (2019) wil lezen of downloaden in PDF formaat kan HIER klikken!